Impact volgens Anne Hull

Feit&Fictie

Hoe vertel je journalistiek relevante verhalen op zo’n manier dat ze impact hebben? Op dat gebied kunnen onderzoeksjournalisten leren van hun narratieve collega’s. Met vijfvoudig Pulitzergenomineerde Anne Hull hebben we een verhalend journalist van formaat in huis gehaald. Haar presentatie staat centraal in de Feit & Fictie-track.

Anne Hull specialiseerde zich in schrijven over de underdog, eerst bij de St Petersburg Times (nu Tampa Bay Times) en later The Washington Post. Ze won een Pulitzer voor een verhalende onderzoeksserie die ze maakte met WP-collega Dana Priest over misstanden in de verzorging van Amerikaanse oorlogsveteranen in het Walter Reed Army Medical Center. Terwijl de acute hulp aan gewonde Amerikaanse soldaten op orde was, zoals een trotse president beweerde, bleek de nazorg voor gehandicapte soldaten abominabel. Dossiers raakten zoek; patiënten verbleven in aftandse voorzieningen en niemand leek enig overzicht te hebben.

Hull en Priest haalden eerst de feiten boven tafel. Maar uiteindelijk lieten ze de cijfers en dossiers uit het verhaal en schreven over verminkte soldaten en hun lange weg terug naar herstel. Want gedegen onderzoek doen is een ding, het zo opschrijven dat de verhalen ook voor beroering zorgen is iets anders. Hull, die op dit moment werkt aan een memoire over haar jeugd, vertelt op de conferentie hoe deze reportageserie tot stand is gekomen en hoe ze hun onderzoek om wisten te zetten tot een serie aangrijpende en spraakmakende verhalen.

 

De VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017 werd mede mogelijk gemaakt door: