#VVOJ17 – HET PROGRAMMA

Het programma van #VVOJ17 staat voor negentig procent vast. Hieronder vind je de webapplicatie Sched, waarmee het ook op tablets en smartphones prettig zappen is door de bijna veertig panelgesprekken, lezingen, trainingen en presentaties.

Daarbij biedt Sched de mogelijkheid alvast een programma samen te stellen met persoonlijke favorieten. Handig, want ook dit jaar geldt in alle zalen: vol is vol. Vooraf uitzoeken waar je in elk geval naartoe wilt, kan dus geen kwaad.

NB: het kan nog voorkomen dat een tijd of zaal van een sessie wijzigt. Dat zie je dan meteen in dit programmaoverzicht.

 

View the #VVOJ17 schedule & directory.

 

Opening

Sessies

Spoorzoeken op het internet

Digitaal spoorzoeken is de kunst om puzzelstukjes te: Vinden Herkennen Gebruiken & Combineren Zeer uitgebreide lijst met Googles zoekoperatoren, samengesteld door Dan Russell, google research scientist. Google is niet alles, check altijd: Sociale media...

Lees meer

Russische Toestanden

Dimitri Skoroboetov was ruim 15 jaar chef bij Vesti, het Russische ‘NOS-journaal’. Een trouwe vazal van de Russische staatstelevisie. Maar inmiddels zijn hem de schellen van de ogen gevallen. ‘Mijn voormalige collega’s werken onder zware staatsdruk, met...

Lees meer

Betonrot in de media

Betonrot in de media; de opmars van de onderzoeksloze journalistiek. Dat is de titel van het VVOJ Essay 2017, dat werd gepubliceerd tijdens #VVOJ17. Bas Haan, onderzoeksjournalist bij Nieuwsuur, schreef het.

Meer

VVOJ Essay:
Bas Haan

Bas Haan (Nieuwsuur, bonnetje van Teeven) schrijft de tweede editie van het VVOJ Essay, dat tijdens #VVOJ17 wordt gepubliceerd. Afgaande op zijn werk kan het niet anders of dit wordt een vlammend betoog.

Meer

VVOJ’s All American Muckraking Pubquiz Night

VVOJ17 proudly presents: The All American Pubquiznight. A very special muckraking event. Your host: Greg Shapiro. Gear up, it’s gonna be huge!

Meer

Lokale helden

Een nieuw platform voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek. Dat wordt het Het Bureau voor Lokale Zaken. Kom naar de presentatie en brainstorm meteen mee over het eerste gezamenlijke project.

Lees meer

Samenwerken met concurrenten

Het tijdperk van de lone wolves lijkt voorbij. Jeroen Trommelen, hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, breekt een lans voor samenwerking, ook tussen redacties. Want ja, dat kan. En het levert veel op.

Lees meer

Vlaamse Talenten

Is er een nieuwe generatie Vlaamse onderzoeks- en datajournalisten in de maak? Er zijn in elk geval jonge namen die behoorlijk aan de weg timmeren. Ides Debruyne – zelf zeker geen nieuwkomer, maar onverminderd jong van geest – ging met hen in gesprek....

Lees meer

De methode Bellingcat

Christiaan Tiebert is conflictanalist, zelfverklaard digitale nomade en actief lid van Bellingcat. hij won de European Press Prize 2017 met zijn onderzoek naar de Whatsappconversatie tussen plegers van de Turkse coup in de zomer van 2016. Op #VVOJ17 neemt hij ons mee in zijn online onderzoekswereld.

Lees meer