#VVOJ17 – HET PROGRAMMA

Het programma van #VVOJ17 staat voor negentig procent vast. Hieronder vind je de webapplicatie Sched, waarmee het ook op tablets en smartphones prettig zappen is door de bijna veertig panelgesprekken, lezingen, trainingen en presentaties.

Daarbij biedt Sched de mogelijkheid alvast een programma samen te stellen met persoonlijke favorieten. Handig, want ook dit jaar geldt in alle zalen: vol is vol. Vooraf uitzoeken waar je in elk geval naartoe wilt, kan dus geen kwaad.

NB: het kan nog voorkomen dat een tijd of zaal van een sessie wijzigt. Dat zie je dan meteen in dit programmaoverzicht.

 

View the #VVOJ17 schedule & directory.

 

Opening

Onze man in Washington

Werken in Trumpland. Hoe is dat voor journalisten?
Arjen van der Horst is correspondent in de Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur. Hij maakt ook de Trump Weekly, een wekelijkse nieuwsbrief over Donald Trump en politiek Washington.

Lees meer

Sessies

Impact volgens Anne Hull

Hoe vertel je journalistiek relevante verhalen op zo’n manier dat ze impact hebben? Op dat gebied kunnen onderzoeksjournalisten leren van hun narratieve collega’s, zoals vijfvoudig Pulitzergenomineerde Anne Hull.

Lees meer

A data state of mind

Vroeg of laat krijgt Iedere (onderzoeks)journalist ermee te maken: data. Crina Boros, Winny de Jong, Luuk Sengers en Jonathan Stoneman zijn doorgewinterde datajournalisten en -trainers. In een speciale datatrack leren zij je fijne kneepjes van elke stap in dit proces.

Lees meer

Big stories big data

Maak kennis met Syed Nazakat, meermalen onderscheiden onderzoeksjournalist, mediatrainer en entrepreneur uit India. Een bijzondere man met een bijzonder interesse: ‘Ik probeer de toekomst te begrijpen.’

Lees meer

Russische toestanden

Als chef bij Vesti, het Russische ‘NOS-journaal’, was Dmitri Skoroboetov een trouwe vazal van Vladimir Poetin. Maar inmiddels zijn hem de schellen van de ogen gevallen. Kom luisteren naar zijn verhaal over staatsdruk en information distortion.

Lees meer

Journalistiek onder Erdogan

Kritische en onafhankelijke journalistiek bedrijven in Turkije, dat is bijna onmogelijk geworden onder Tayyip Erdogan. Toch slaagde Zeynep Sentek erin de financiën van de familie van de Turkse premier Binali Yıldırım bloot te leggen.

Lees meer

VVOJ Essay:
Bas Haan

Bas Haan (Nieuwsuur, bonnetje van Teeven) schrijft de tweede editie van het VVOJ Essay, dat tijdens #VVOJ17 wordt gepubliceerd. Afgaande op zijn werk kan het niet anders of dit wordt een vlammend betoog.

Meer

VVOJ’s All American Muckraking Pubquiz Night

VVOJ17 proudly presents: The All American Pubquiznight. A very special muckraking event. Your host: Greg Shapiro. Gear up, it’s gonna be huge!

Meer

Lokale helden

Een nieuw platform voor lokale en regionale onderzoeksjournalistiek. Dat wordt het Het Bureau voor Lokale Zaken. Kom naar de presentatie en brainstorm meteen mee over het eerste gezamenlijke project.

Lees meer

Samenwerken met concurrenten

Het tijdperk van de lone wolves lijkt voorbij. Jeroen Trommelen, hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, breekt een lans voor samenwerking, ook tussen redacties. Want ja, dat kan. En het levert veel op.

Lees meer

De methode Bellingcat

Christiaan Tiebert is conflictanalist, zelfverklaard digitale nomade en actief lid van Bellingcat. hij won de European Press Prize 2017 met zijn onderzoek naar de Whatsappconversatie tussen plegers van de Turkse coup in de zomer van 2016. Op #VVOJ17 neemt hij ons mee in zijn online onderzoekswereld.

Lees meer